30.12.2011

#Erikoispostaus# Kantelesärkän tuntihevoset; suokit

Nyt koittaa vihdoinkin toivottu erikoispostaus meidän tallin tuntihevosista! :) Teen sen kuitenkin osissa, koska aika ei nyt riitä ja jaksatte varmaan lukea paremmin pienemmissä pätkissä. Kaikki osat tulee joulu-tammikuun aikana. Kommentoikaa mitä piditte ja mitä haluatte tietää lisää ja onko joku tieto tarpeetonta! Tajusin tuossa selaillessa että tähänasti oon tehny yhden kunnollisen erikoispostauksen, nimittäin talliesittelyn! Mutta korjaan asian mitä pikimmin... Laitan jokaiselle perustietoja ja omia kokemuksia hepoista + mitä oon asiakkailta kuullut ja 2-3 kuvaa. Osa kuvista on google kuvahaulla otettuja ja osa sukupostista. En ole itse ottanut kuvia, joten en niitä omikseni väitä. Kuvissa esiintyvät ratsastajat ovat meidän tallilta ellei erikseen mainita! :)

Tuntiheppoja on nytten 15 kappaletta, josta 13 on omia hevosia. Kaikilla hevosilla on oma, yksilöllinen määrä tunteja päivässä/viikossa, mutta keskimäärin max. 2-3 tuntia päivässä hevosta kohden. Jokaisella hevosella on vähintään yksi lomapäivä viikossa. Hevoset saavat olla päivittäin ulkona 6-12 tuntia, kesäisin hevoset ovat ympärivuorokautisesti ulkona. Kaikki hepat ruokitaan neljästi päivässä kuivalla- ja säilöheinällä ja lisäksi aamuin ja illoin kaurat ja kivennäiset, sekä tarvittavat lisärehut ja -ravinteet. Kaikille hevosille on omat varusteet, vähintään yksi satula, suitset, harjat ja loimet. Hevosilla ei käytetä koskaan apuohjia, ei tunneilla eikä muutenkaan. (martingaalia ei lasketa!) Sitten kun hepat on aikansa palvelleet tuntiheppoina, ne laitetaan eläkkeelle leppoisiin eläkekoteihin tai myydään ihan tavalliseen, kevyempään käyttöön. :)

Tunnit -kohta tarkoittaa, että mitä tunteja kyseisellä hevosella mennään. Meidän tunteja ovat:
Talutustunnit
Alkeistunnit (Aikuiset/Lapset)
Koulu C-B
Koulu B-A
Puomitunnit
Estealkeet
Este jatko I
Este jatko II
Este jatko III
Estevalmennus
Maastotunnit tilauksesta

Jyrkän Tyttö




Lempinimi: Siiri
Rotu: Suomenhevonen
Skp: Tamma
Säkä: n. 150
Väri: Rautias
Merkit: Läsi, sukat kaikissa jaloissa
Omistaja: Leila Mustonen

Kuvat sukupostista, ennen Siirin meille tulemista otettu kaikki.

Tunnit: Kaikki tunnit talutustunneista este jatko III asti.
RE: 100cm
Koulu: HE B

Siiri on kiva tamma, tosi perso ruualle. Ratsastaessa saattaa olla tahmea ja laiska riippuen päivästä. Hyppää todella kivasti ja hyvällä tekniikalla, ollut aikaisemmin kansallisissa estekilpailuissa ja suomenhevosten kuninkaallisissa estekilpailuissa sekä kenttäkilpailuissa. Ei siis mikään turha polle! Koulukilpailuissa ei voi mennä, koska suu on todella levoton. Kieli roikkuu kokoajan ulkona suusta. Itse en ole koskaan mennyt Siirillä, mutta kaverini Nenna meni sillä ennen Zipon saamista enemmänkin.
Hoitaessa Siiri on kiltti, vaikka tammamaiseen tapaan irvsteleekin välillä. Satulointi ja suitsinta sujuu täysin ongelmitta. Taluttaessa kaikki syötävä houkuttelee valtavasti ja huolimatonta taluttajaa Siiri saattaakin riepotella heinätuppojen perässä. Tallikäytökseltään todella hyvä, ei potki eikä kuovi.

Siiri ostettiin 2011 kesällä, eli on melko tuore hankinta. Tallillemme Siiri kuitenkin tuli jo 2011 talvella. Siiri oli yksityisenä puoli vuotta, käyden välillä tunteja omistajan kiireiden vuoksi. Silloinen omistaja halusi isomman ja osaavamman hevosen itselleen, että pääsisi ratsastuksellisesti kehittymään, joten Siiri tuli myyntiin. Se oli aijemmin osoittautunut loistavaksi opetushevoseksi, joten äiti osti sen tallin tuntihepaksi.

Humisevan Översti



Lempinimi: Örkki
Rotu: Suomenhevonen
Skp: Ruuna
Säkä: 149 cm
Väri: rautias
Merkit: -
Omistaja: Leila Mustonen




Tunnit: Kaikki tunnit talutustunneista este J III asti
RE: 80 cm
Koulu: HE B

Örkki on osaava suomenhevonen, mutta vaatii kuitenkin ratsastajaltaan töitä. Esimerkiksi laukannostoissa saattaa potkia takajaloilla, jos avut annetaan väärin tai jos vain kiukuttaa. Koulutunnit sujuvat, samoin kuin koulukilpailutkin. Esteillä osaa kaiken, vaikka välillä tuleekin omalaatuisia hyppyjä ja ylimääräisiä askeleita ilmassa. Sopivan ratsastajan kanssa Örkki toimii superisti. Mm. meidän tallin oppilas Iita on tällähetkellä Örkillä Wintercupin* toisella sijalla!!
* P-Kurin kilpailu, joka koostuu 8 osakilpailusta, jokaiselle jaetaan pisteitä puhtaista ja mahdollisimman vähävirheisistä suorituksista!

Hoitaessa Örkki on kiltti, mutta pieniä ongelmia tuottaa säikky ja tosi arka käytös. Laitumelta Örkkiä on välillä miltei mahdotonta saada kiinni, koska se on entisessä elämässään tullut kaltoinkohdelluksi ja sen jäljet näkyvät edelleen. Kuitenkin tottelevainen ja helppohoitoinen hevonen. Tallissa yksin ollessan paukuttaa aika paljon, mutta sekin loppuu heti kun kaveri tulee seuraksi. :)

Örkki on tullut meille jonain vuonna, jota minä, enkä äiti muista. Kuitenkin muistan, kun me käytiin kokeilemassa Örkkiä raviradalla Joensuun ravien aikaan. Kuka muu on käynyt ostamassa ratsun raveista? :) Örkillä on siis ravitausta. Muistan kun oltiin raviradalla hakemassa heppaa, ja kokeiltiin jotain toista hevosta verryttelyalueella. Monet ihmiset mietti ihan ääneen että mitä tuollaiset ratsuihmiset tekee täällä meidän verryttelyalueella ratsastamassa! No kuitenkin toinen oli liian ravuri, otettiin sitten Örkki matkaan. Örkistä puolet osti eräs äidin asiakas, ja Mari omistikin Örkin puolikkaan aina syksyyn 2011 asti, jolloin Mari myi oman osansa äidille ja osti itse erään toisen asiakkaan kanssa Ceniba tamman. Sennin ja Janinan (toinen omistajista) blogiin tästä.


Liljan Ville


Lempinimi: Vili
Rotu: Suomenhevonen
Skp: Ruuna
Säkä: 155 cm
Väri: rautias
Merkit: tähti
Omistaja: Heidi Lahtinen




Tunnit: Kaikki koulutunnit, talutustunnit ja alkeistunnit
ei estetunteja. Maastossa vain vetohevosena.
RE: 70 cm
Koulu: HE A


Vili on ratsastaessa oikein mukava, omaa maailman tasaisimman ravin! Tykkää mennä reippaasti, mutta kuuntelee kuitenkin kaikki avut hyvin. Osaava suomenhevonen, menee avot, sulut, väistöt; kaikissa askellajeissa, lisäksi harjoittelussa on taka- ja etuosakäännökset. Esteitä Vilillä ei mennä tunneilla, koska Vilillä on vaikeaa päästä esteille kun vauhti kiihtyy ja heppa juoksee helposti ohi. Kuitenkin Satu on hypännyt Vilillä, kisoissa 60-70 cm harjoitusradan, josta selvittiin neljällä virhepisteellä!

Käsitellessä ja hoitaessa Vili on vähän hankala alkuun. Se on oppinut että pelottelemalla pääsee helpolla, ja saatta siksi näyttää hieman ilkeältä, mutta ei tosiaankaan sitä ole! Talutetaan aina ketjun kanssa, koska on varsana ollut 'tuttipullovarsana' ja päässyt hieman ihmisten niskan päälle. Kuitenkin kun käsitellään oikein, on hyvä ja tottelevainen hevonen. Kari Vepsäkin on kouluttanut Viliä ja se auttoi ihan hyvin, kuitenkin suurin osa työstä on tehty ihan kotona.

Vili on tullut myöskin joskus vuonna jota en muista, kuitenkin alunperin eri omistajalle kuin nykyään. Vili oli vaikea alkuun ja se ei käynyt tunteja. Omistaja kuitenkin antoi sen myöhemmin tuntikäyttöön. Sittemmin hän myi Vilin nykyiselle omistajalle, joka oli silloinen (ja nykyinen) ratsastuskoulumme asiakas. Heidi halusi jatkaa samaa sopimusta kanssamme, eli Vili juoksee edelleen tunteja. Nyt Vili onkin yksi suosituimmista suomenhevosista tunneilla!

Valtin  Valo



Lempinimi: Valo
Rotu: Suomenhevonen
Skp: Ruuna
Säkä: 155cm
Väri: rautias sabino
Merkit: Läsi, vej. pitkä sukka, muut jalat lyhyt, ruunusukka
Omistaja: Leila Mustonen ja Janika Pelkonen

Tunnit: Kaikki tunnit talutustunneista este jatko III
RE: 80 cm
Koulu: HE A

Valo on ratsastaessa kiva ja osaava. Melko tottelevainen, kun avut antaa hyvin. Kuitenkin saattaa esim. alkeistunneilla käyttää hyväksi ratsastajan osaamattomuutta ja tallustella helposti muiden perässä. Opettavainen hevonen, koska tekee asiat kunnolla, kun avut antaa kunnolla. Osaavin suomenhevosistamme koulupuolella. Esteillä on kiva, hyppää hyvin, vaikkakin hieman etupainoisesti. Saattaa töllötellä joitain esteitä, mutta menee yli kuitenkin.

Hoitaessa Valo on tosi kiltti ja helppo. Aikaisemmin on ollut kuulema tosi vaikea ja ollut koulutuksessa Kari Vepsällä, ennen meille tulemista. Antaa tehdä kaikki toimenpiteet ilman ongelmia, ainut vain, että mahanalusen harjaaminen on hankalaa.

Valonkaan ostovuotta en muista, mutta alunperin se oli Paken hevonen. Pake myi sen äitille ja Anulle puoliksi, toinen puoli oli Anun tytön, Eerikan ja toinen äitin. Myöhemmin Anu myi Valon kokonaan äidille ja siitä äiti myi sen eräälle asiakkaalle puoliksi. Kuitenkin Valo käy tunteja normaalisti ja osa-omistajat käyvät sillä tunneilla ratsastamassa.


Vajatus


Lempinimi: Wallu
Rotu: Suomenhevonen
Skp: Ruuna
Säkä: 160cm
Väri: rautias
Merkit: tähti
Omistaja: Saara Myller




Tunnit: Kaikki tunnit
RE: 90 cm
Koulu: HE A

Wallu on tosi kiva hevonen ratsastaa, vaikkakin ravi on todella suurta ja pomputtavaa. Muutkin askeleet ovat hyvin isoja. Wallu osaa koulujuttuja mukavasti, mutta omaa samankaltaisen kieliongelman kun Siirikin. Esteillä Wallu on tosi super, hyppää yksittäisenä reilusti yli metriä ja voi mennä kaikki tehtävät.

Hoitaessa Wallu on vähän hankala, koska pyörii karsinaa ympäri minkä kerkiää ja saattaa karata, jos ovi on raollaan. Kuitenkin hoitaminen on helppoa kun hevosen muistaa laittaa kiinni. Taluttaessa yleensä helppo. Tosi kiltti ja leppoisa polle!

Wallu ei ole meidän oma, vaan Saaran heppa. Saara kuitenkin haluaa, että Wallu käy tunneilla. Wallu on ollut nyt meidän tallilla n. vuoden. Sitä ennenkin Wallu on ollut meillä, mutta käynyt välillä katselemassa maailmaa.



Siinä ne meidän suokkiputet nyt oli, eli pistäkääs kommenttia tulemaan mitä muutetaan vai muutetaanko mitään. Seuraavaksi tulossa puoliveriset ja sitten nuo ponotit, joista voitte ensimakua saada jo tuolta ponit -osiosta. :) keskiviikkon, torstain ja tämänpäivän jutut kirjoittelen illemmalla. :)

10 kommenttia:

  1. ei mun mielestä tarvii muuttaa mitään (: Mutta jos polleista on videoita, niin niitähän voisit linkkailla tänne ? :)

    VastaaPoista
  2. Ei taida olla kovin monesta, mutta hyvä idea!! :)

    VastaaPoista
  3. tälläsiä postauksia on tosi kiva lukee! ootanki jo niitä seuraavia :)

    VastaaPoista
  4. Kiva saada palautetta! Innostaa ihan uudella tavalla tekemään lisää :) Tulossa on!

    VastaaPoista
  5. hevosien tietoihin voisi lisätä iät? :)

    VastaaPoista
  6. Millo teet niistä puokeista ja poneista postauksen ? (: Ootan sitä innolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulossa on, kunhan on aikaa kirjoitella. Sellaisen postauksen kirjoittelu on aika pitkällinen homma :) Tuolta tallin hepat- sivultahan voi käydä jo katsomassa heppojen perustietoja ! :)

      Poista
  7. Kivat sivut :)
    Vili-Vilperttini tietoihin voisi tehdä sellaisen korjauksen, että lisää säkään kahdeksan senttiä. "Suurin-piirtein-mittaustulos" on 163 cm. Iso poika!
    t. Heidi

    VastaaPoista
  8. Ihanat postaukset sulle hepoistanne ! (: Odotan innolla postaustasi poneista ! :))

    VastaaPoista
  9. Mitä toi "lentävä hollantilainen" mahtaa tarkottaa? :D Mietiskelin vaan :)))

    VastaaPoista

Kommentit muuttuivat valvotuiksi roskapostin takia! Minulle alkoi tulla kaikenmaailman mainoksia kommentteihin, joten päätin siirtää kommentit valvotuiksi. Jokatapauksessa julkaisen jokaisen kommentin ja sananvahvistus on otettu pois käytöstä. Palaute, tsempit, risut ja ruusut on tervetulleita, kuten kaikki muukin! Toivottavasti pidätte blogista.
♥;llä Jasu